Hoe kies ik een racketje

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Badminton

De juiste keuze van racket is afhankelijk van tal van factoren. Er bestaan veel theorieën hieromtrent. We geven je graag wat basisinformatie mee, deze is een leidraad geen bijbel. De beste manier om jou uiteindelijke keuze te doen is de racketjes proberen.

Eerst enkele algemene tips. Een racket met een ingebouwde T-stuk heeft minder last van torsie bij het slaan aan de zijkanten van het blad. Dit zorgt voor preciezere slagen. Daarnaast zullen ze langer meegaan dan de racketjes met een externe T-stuk. Er bestaan ook racketjes die 10mm langer zijn dan de “normale” racketjes. Het voordeel hierbij is dat je harder kan slaan door een langere swing. Nadelen zijn: een verlies aan precisie en een grotere traagheid.

Het gewicht en het materiaal. In het algemeen kan je zeggen dat een lichte racket wendbaarder is waardoor ze beter geschikt is voor een stijl met snelle acties (vooral dubbelspelers halen hieruit hun voordeel). Een zwaardere racket heeft als grootste troef dat je hiermee harder zult slaan (smash en clear). Als materiaal hebt je de keuze uit metalen (goedkoop) en grafiet (carbon) racketjes. De metalen racketjes zijn zeer stevig en goedkoop (basismodellen) het zijn dan ook de kanikapot racketjes. De carbon racketjes vormen het grootste deel van het aanbod. Omdat carbon meer en meer de plak zwaait, zakken de prijzen (je hebt er al eentje vanaf 25€). Het grootste nadeel is dat ze niet zo graag botsen tegen een andere racket en soms barsten.

De balans is ook zeer belangrijk bij de keuze van een racket.

  1. Een racket met een zware kop zal ervoor zorgen dat je harder kan slaan. Maar je verliest wat wendbaarheid.
  2. Een racket met meer gewicht in het handvat zorgt voor snelle actie en goede verdediging. Je kan met zo’n racket ook keihard slaan, maar dan moet je veel snelheid geven aan je slag (rotatie).
  3. Een even balanced racket vormt een middenweg tussen bovenstaande. Dit is meestal ook de beste keus voor beginners.

De flexibiliteit

  1. Flexibel racket is makkelijk om mee te spelen, door het zogenaamde whip effect kan je hiermee ver slaan. Dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid. Soepele racketten zijn ook goed om te verdedigen.
  2. Stijve racketten bieden meer controle, maar vereisen meer kracht om hard te slaan.

Grip. In de Benelux wordt er meestal maar één dikte van grip ingevoerd. Je kan deze wel dikker maken door een overgrip te kleven op de bestaande. Wanneer je met je ringvinger je handpalm nog kan raken dan heb je de ideale gripmaat.

Tenslotte de bespanning zal ook effect hebben op jouw spel. Hier gelden dezelfde regels als voor de flexibiliteit. Hoe harder bespannen, hoe meer controle en nauwkeurigheid. Hoe zachter bespannen, hoe harder je slaat (trampoline effect). De meeste racketten zijn vooraf bespannen met standaard snaren. Bij duurdere modellen kan je kiezen welke snaren en hoe hard deze moeten worden aangespannen.

Uiteindelijk de beste manier om een racket te kiezen, is ermee spelen.